קרקעות וסלעים במישור החוף
אז למה אתר העוסק בעיקר בחי והצומח של מישור החוף מספר לכם פתאום על סוגי קרקע? ראשית, כי לכל סוג קרקע יש מוצא ודרך היווצרות מיוחדים, המספרים לנו על ההיסטוריה של המקום בו אנחנו נמצאים. שנית, כי לכל קרקע יש תכונות מיוחדות: צבע, מרקם, מבנה כימי וכו'. ושלישית, כי לכל סוג קרקע יש את הצמחים ובעלי-החיים המותאמים לתכונותיו, לפעמים אף הייחודיים לו. ככל שנכיר את סוגי הקרקעות, כך נבין טוב יותר גם את החי עליהן ובתוכן.
חול
חול הים הוא הבסיס למרבית קרקעות מישור החוף. מקור החול שלנו מבליית סלעי גרניט באתיופיה, כאשר עד אלינו מגיע רק מרכיב אחד של הגרניט: קוורץ. גרגרי הקוורץ מוסעים במורד הנילוס, ואחרי הנילוס, עם הזרמים בים התיכון, עד שהם מגיעים לרפד את חופי הלבנט. מנקודה זו, החול הנחשף לאוויר מוסע על-ידי הרוח, לכיוון מזרח. הרוח יוצרת גבעות חול – דיונות, שצורתן ומיקומן אינם קבועים. במישור החוף מצויים "כיסים" גדולים של חולות, כלומר, אזורי חולות שצורתם כחצי אליפסה, המגיעים לרוחב של קילומטרים אחדים. כל כיס לכוד בין שני נחלים, אשר קוטעים את רצף החולות. ארבעה כיסי חולות גדולים, הצמודים זה לזה, מצויים בין עזה ליפו. מצפון ליפו רצועת החולות צרה בהרבה. היא מתרחבת לכדי כיס חולות גדול רק בשני מקומות: באזור קיסריה ובעמק זבולון. כיסי חולות קטנים, שרוחבם פחות מקילומטר, מצויים במיקומים נוספים בשרון ובחוף הצפוני, כמעט עד גבול לבנון.
חול נודד יוצר בית-גידול לא פשוט: בלתי יציב, דל חומרי-תזונה ובעל יכולת מאוד מוגבלת להחזיק מים (מחלחל). המינים המאכלסים את החולות הם לרוב מתמחים. חלק גדול מהמינים הללו במישור החוף הגיע מחולות מערב הנגב, המהווים חלק מרצועת המדבריות העולמית ומחוברים לחולות הסהרה. ככל שאנחנו מצפינים ומתרחקים מהנגב, כך אנו מוצאים בחולות פחות מינים מדבריים. אחת הסיבות לכך היא חוסר יכולתם של מינים מסויימים לחצות את נחלי החוף ואת עמקי הקרקע הכבדה המקיפים את הנחלים. כך, למשל, אנחנו מוצאים את העקרבחול דק-הלסת (מין של עקרב) רק מדרום לנחל שורק, בעוד שמינים אחרים, דוגמת הירבוע המצוי ושנונית החולות, חוצים את השורק ונעצרים בירקון. גורם אחר הוא האקלים. צמחי המדבר של מישור החוף קיימים מחוץ לאקלים האופייני שלהם ונמצאים בתחרות עם מינים המותאמים לאקלים הים-תיכוני. במקרים מסויימים התפתחו במישור החוף מינים ותתי-מינים אנדמיים של צמחים ובעלי-חיים, רובם צאצאי מינים מדבריים שעברו הסתגלות לאקלים המקומי. בין אלה, צמחים דוגמת הגומא השרוני והחומעה העטויה.
בין בעלי-החיים, מינים שונים של זוחלים, יונקים, חרקים ועכבישנים הסתגלו לבית-גידול זה. רבים מבעלי-החיים בחולות מציגים התאמות לתנועה על מצעים בלתי-יציבים ולהגנה מפני חול הנישא ברוח: כפות רגליים מורחבות, ושיער ארוך, המגן על איברים עדינים, דוגמת העיניים. מינים אחרים הסתגלו להתחפר בחול, ואף "לשחות" דרכו. בין אלה מינים שונים של זוחלים, דוגמת נחש החולות; כמו גם חרקים שונים, למשל, זחלי הקוצית החופית (מין של ארינמלאי). בעלי-חיים שוכני חולות לרוב מוסווים על רקע הקרקע הודות לצבעם הבהיר, העוזר גם להתמודד עם קרינת השמש החזקה.
לעתים אלה מינים ויקריים - כלומר, מינים להם קרובים המחליפים אותם בבתי-הגידול הסמוכים. זוגות מינים כאלה הם נמלת-הקציר החולית ונמלת-הקציר השחורה, כמו גם מריון החולות והמריון המצוי. מין אחד חי בחולות, בעוד השני, בקרקעות היציבות שסביבם.
צמחי החולות נוטים גם להיות מכוסים שיערות, העוזרות להגנה מהחול והמחזירות קרינת שמש. כסות זו מקנה לצמחי חולות רבים גוון כסוף או לבנבן. קבוצה מיוחדת בצמחי החולות הם צמחי חוף הים, המתמחים בהתמודדות עם רסס המלח המתמיד וגדלים במרחק מטרים, עד מאות מטרים מקו המים. חלק מצמחי החוף הם סוקולנטים - צמחים בשרניים. בין אלה: קריתימון ימי ואהל הגבישים.
החולות עוברים מחזורים של נדידה וייצוב. הרוח מסיעה חול חדש משפת הים, בעוד עדרי צאן וגמלים מונעים מהחולות להתכסות בצמחייה. בתקופות בהן גורמים אלה חזקים, החולות הנודדים מתרחבים. בתקופות אחרות, החולות נכבשים לאט, תחילה על-ידי צמחי החולות הנודדים, דוגמת הלענה החד-זרעית. צמחים אלה יכולים להתמודד עם התנועה המתמדת של הקרקע, עם מיעוט חומרי התזונה והיובש הקיצוני. סביב צמחי החולות נוצרים כתמים של קרקע יציבה ומועשרת ברקבובית, בה צמחי חולות אחרים, דוגמת רותם המדבר, יכולים לגדול. עם גדילת כתמים אלה, החולות נעצרים והשטח מתכסה צמחייה. בחולות מיוצבים כאלה רבים ממיני החי והצומח של החולות הנודדים נכחדים, ומוחלפים על-ידי מינים כוללניים, המתקיימים במגוון רחב של קרקעות. חולות מיוצבים כאלה הם אלה שהופכים לבסוף לכורכר והחמרה של מישור החוף. כיסים ותיקים של חולות מיוצבים משכנים בהם יערות-פארק של חרוב ואלת המסטיק, כמו גם שרידי יערות פארק של אלון התבור - תצורות הצומח המפותחות ביותר במישור החוף.
רבות מערי החוף נבנו על החולות: אשקלון, אשדוד, ראשון-לציון, חולון ועוד. חולות החוף שימשו בעבר גם כחומר בניין והיו נתונים לכרייה נרחבת, עד שפעילות זו הוצאה מחוץ לחוק. היום אזור החולות סובל מפיתוח וקיטוע. בהיעדר אספקת חול חדש מהים, שטחי חולות רבים מתייצבים ומתכסים בצמחייה בקצב מהיר, מה שתורם להכחדת מינים מדבריים ואנדמיים ממישור החוף.
בתמונה: חולות נודדים, תופעה המתמעטת היום. שמורת ניצנים, 6.2010
בתמונה: אופק ABC בחמרה. השכבה הכתומה חרסיתית במובחן מהשכבה הצהובה. באר יעקב, 2.2013
חָמְרַה
קרקעות חמרה וסלעי כורכר התפתחו מחולות קדומים שהתייצבו והם מסמנים את מיקומיהם של כיסי חול עתיקים, אשר בתקופות פרהיסטוריות מסוימות חדרו מזרחה משהם חודרים היום. עקב כך שהכורכר והחמרה מופיעים לעתים כשכבות מתחלפות. מכיוון שאזורי הכורכר ממשיכים דרומה לאזורים בהם מצויה חמרה, קיימת השערה לפיה התפתחות החמרה דורשת אקלים לח יותר, ושזו נוצרה בעיקר בתקופות הפלוביאליות (הגשומות) של עידן הקרח הנוכחי, בעוד הכורכר התפתח בתקופות האינטר-פלוביאליות (היובשניות). ידוע גם על היווצרות שני הסוגים בו-זמנית באותו אזור גאוגראפי, מה שמצביע על כך שאיננו מבינים עוד עד הסוף את הגורמים בתהליכים אלה.
החמרה, המסווגת כטיט חולי (sandy loam), היא מיוחדת בין קרקעות הלבנט ואין לה רצף עם קרקעות דומות מדרום או מצפון. בישראל שטחי החמרה מחולקים לכיסים המופרדים על-ידי עמקי-הסחף של נחלי החוף. כיסים אלה מצויים בין אזור קריית-גת, עד קיסריה. לאורך חוף הכרמל והחוף הצפוני יוצרת החמרה רצועה צרה הקרובה לים. זו היא קרקע עתיקה, הקבורה לעתים תחת קרקעות אחרות (חול, לס), גם מחוץ לאזור תפוצתה הנוכחי. מחוץ לישראל, מצויה קרקע זו גם בלבנון, לפחות עד ביירות.
חמרה מתפתחת כאשר הגשמים שוטפים את הסידן שקיים בחול הים לשכבות עמוקות יותר. בנוסף, החול צובר מינרלים חרסיתיים, המגיעים אליו בסופות אבק. תחמוצות הברזל הנוכחות בקרקע זו מעניקות לה את צבעה הכתום ואת שמה, שמשמעותו בערבית – 'אדומה'. התוצאה של תהליכים אלה היא קרקע יציבה יחסית לחול, פחות מחלחלת ויותר עשירה בחומרי תזונה. לחמרה חתך אנכי אופייני (הידוע בתורת הקרקעות כ'אופק ABC'), בו שכבה עליונה חומה, עשירה בחומר אורגני ודלה בחרסית, שעוביה כמה סנטימטרים, תחתיה נמצאת שכבה כתומה, עשירה בחרסית, שעוביה יכול להגיע למטר, ומתחת אליה נמצא חול צהוב, הוא חומר המקור ממנו התפתחה קרקע זו.
סוג חמרה מיוחד, הנקרא נָזְאַז, מכיל בעומק לא רב שכבה אטומה של חרסית אפורה וסמיכה, המקשה על חדירת שורשי צמחים. קרקעות אלה נוטות להיות רוויות בחורף.
החי והצומח בקרקע החמרה הוא תערובת של מיני חולות מיוצבים (שאינם זקוקים לחול נודד), מינים ים-תיכוניים בעלי גומחה אקולוגית רחבה (כוללניים, כאלה שלא דורשים סוג קרקע מסויים) ומעט מינים אנדמיים, שהתפתחו להתאים לסוג קרקע זה בלבד. עקב קלות העיבוד של החמרה, רוב הצומח הטבעי שלה הושמד, בעוד השטחים הפתוחים שאנו רואים הם לרוב שטחי חקלאות נטושים, שאיבדו חלק ניכר ממגוון המינים שלהם. חברת הצומח הנפוצה ביותר היום היא חברת חילף החולות ודרדר הקורים, היוצרת בתה עשבונית, העשירה במיני צמחים המעדיפים קרקעות קלות, דוגמת כרוב החוף, גזר החוף ולשון-שור מגובבת. דוגמאות נדירות של קרקעות חמרה בלתי-מעובדות מראות לנו בתות עשבוניות עשירות בגיאופיטים, דוגמת הכלנית המצויה והאירוס הארץ-ישראלי. על חמרה בשרון ניתן למצוא שרידים נדירים של יער-פארק אלון התבור, חברת הקלימקס (השיא) שהייתה אופיינית לקרקע זו (לפחות בשרון) במאות השנים האחרונות.
רבות מערי ישראל בנויות על קרקעות החמרה, ביניהן רמת-גן, רחובות, נתניה ואחרות. בנוסף, לאורך המאה ה-20 שימש חלק נכבד משטחי החמרה לגידול הדרים ואבוקדו. כיום בית-הגידול של החמרה מאויים בשל פיתוח עירוני מהיר.
קרקעות כבדות
הקרקעות הכבדות עשירות בחרסית (חלקיקי הקרקע הדקים ביותר), הן אינן מחלחלות והופכות לבוץ סמיך בחורף. בקיץ, עם התייבשותן, קרקעות אלה נוטות להיסדק לעומק. ביצות ושלוליות חורף נוצרות לעתים בקרקעות כאלה. קרקעות אלה עשירות יחסית בחומרי מזון.
רוב הקרקעות הכבדות הן קרקעות סחף: מקורן הוא בחלקים פנימיים של הארץ, משם הן הוסעו על-ידי נחלים, אל מישור החוף. הן אופייניות לאזורים נמוכים, בייחוד עמקי נחלים, אך גם למרזבות: האזור הנמוכים שבין רכסים. קרקעות המרזבה נוצרו עקב שקיעת חרסית בביצות ובתהליכים אחרים, שהעשירו את הקרקע המקומית בגרגרים דקים. במזרח מישור החוף מתמזגות הקרקעות הכבדות עם קרקעות פנים הארץ. קיימות דרגות שונות של "כובד", כלומר, אחוז החרסית. קרקעות עם אחוז חרסית גבוה מאוד יבלטו בצבען הכהה ובנטייתן להיסדק, אבל אפילו חמרה "תמימה למראה", בה אחוז החרסית גבוה מעט מהרגיל, תשכן לעתים מיני צמחים של קרקעות כבדות, כגון ברקן סורי, חוח עקוד, כלך מצוי ועולש מצוי - ואלה יצביעו על טבע הקרקע.
החי והצומח של הקרקעות הכבדות דומה לחי והצומח של עמקי הצפון והמרכז. צומח הקרקעות הכבדות צריך להתמודד עם הצפות בחורף והיסדקות הקרקע בקיץ (שיכולה לקרוע את השורשים). כמעט כל נוף הצומח המקורי של קרקע זו הושמד במישור החוף, והרבה ממיני הצמחים ששרדו גדלים כעשבים רעים בשדות חקלאיים. כאלה הם, למשל, סייפן התבואה ונירית הקמה. בעל-חיים הראוי לציון הוא נברן השדות - מכרסם החי באוכלוסיות גדולות בקרקעות הכבדות, ומהווה מקור מזון חשוב ליונקים טורפים ועופות דורסים כאחד.
עקב נטיתן להצפות, קרקעות אלה לא משמשות לרוב לבנייה, אלא לחקלאות, בין השאר של אפרסמונים ופקאן. מקרה מפורסם הוא המרזבה של הרצליה, הנמתחת מזרחית לרכסי הכורכר ומחלקת את העיר למזרח ומערב, כאשר ביניהם רצועה של שטחים חקלאיים ושלוליות חורף. מושבים וקיבוצים רבים קיימים בקרקעות אלה.
בתמונה: עינחש עדינה (Ophisops elegans), לטאה האופיינית, במישור החוף, לקרקעות כבדות, מציצה בין רגבי אדמת סחף. גבעת עדה, 5.2015
בתמונה: בתרונות של לס חולי במישור חוף הנגב. שמורת בארי, 2.2017
לֶס
קרקעות הלס הן אדמות מדבריות האופייניות לחוף הנגב, וחלקים אחרים של הנגב הצפוני והמרכזי. הן דומות בתכונותיהן לחמרה ומחליפות את כיסי החמרה דרומית לקריית-גת. צבען צהוב חיוור והן עשירות בחול וטין (silt, חלקיקי הקרקע שגודלם בין חרסית לחול). קרקעות אלה עניות ברקבובית, אך מכילות חומרי מזון ונחשבות לפוריות. החי והצומח שלהן מורכב ממינים ערבתיים של הנגב, (ביניהם מינים האופייניים גם לכורכר וחמרה, דוגמת רותם המדבר והמתנן השעיר), כמו גם מינים של החבל הים-תיכוני, דוגמת הסירה הקוצנית, הנמצאים קרוב לגבול תפוצתם. הצומח הטבעי השתמר חלקית בבתרונות - נופים שהגשמים חרצו לכדי ערוצים רבים, ליצירת פני-שטח שאינם ראויים לחקלאות. הצומח בבתרונות הוא בתות ובתות עשבוניות, האופייניות לחבל הערבתי (בתות ספר). בתות אלה ידועות בפריחת החורף שלהן, ובמיוחד בכלניות המצויות, הקיימות שם במספרים גדולים.
הלס משמש לחקלאות, בייחוד של גידולי שדה. העיר נתיבות בנויה על לס.
כּוּרְכָּר
הכורכר הוא סלע פריך ומחלחל המתפתח מחולות מיוצבים, כאשר הסידן הפחמתי שהחול מכיל גורם לאיחוי הגרגרים. התפתחות הכורכר מתרחשת כנראה בתקופות היובשניות של עידן הקרח הנוכחי (למשל, כיום), כאשר הגשמים לא מספיקים לשטוף את הסידן לשכבות עמוקות יותר. על-פני הכורכר עצמו מתפתחת שכבה דקה של קרקע, הנקראת פארארנדזינה (Pararendzina), הנוצרת מבליית הסלע. היא דומה לחמרה בצבע ובמבנה, אך בשונה ממנה, מכילה סידן. בנוסף, סלעי כורכר מופיעים לעתים בשכבות המתחלפות עם קרקע חמרה.
רכסים של סלעי כורכר, הנמתחים מצפון לדרום, מצויים במקוטע לאורך כל מישור החוף, מחוף הנגב עד אכזיב. בחוף הצפוני וחוף הכרמל מצויים רכסי הכורכר ליד החוף בלבד, בשרון נוסף אליהם רכס שני במרחק מה מהחוף, ובמישור החוף הדרומי נוספים רכסי כורכר מזרחיים יותר. בחוף הנגב מצויים אזורי הכורכר הנרחבים ביותר, המופיעים כרכסים וכבתרונות, חלקם נמצאים יותר מעשרים קילומטר מהחוף. מחוץ למישור החוף, ניתן למצוא שרידים נדירים של גבעות כורכר עתיקות בשפלת יהודה, מזמנים בתחילת עידן הקרח, בהם מפלס הים הגבוה דחק את מישור החוף מזרחה. רכסי כורכר נוספים מצויים מתחת למים, לאורך חופי הים התיכון. הם נוצרו בתקופות בהן מפלס הים היה נמוך ומישור החוף היה רחב יותר.
עולם החי והצומח של הכורכר מורכב ממינים של חולות, מינים של הרים ומעט מינים אנדמיים של מישור החוף. הסלעים החשופים מהווים בית-גידול לחזזיות וטחבים. בכורכר מתקיים גם מגוון גדול יחסית של מיני חלזונות, הנהנים מהסידן הזמין לבניית קונכיותיהם. עקב כך שהרכסים מבודדים מההרים ואחד מהשני, התפתחו בהם מינים ותתי-מינים אנדמיים של חלזונות, דוגמת שבלולית פיקארד (שהתקיימה ברכסי רמת-גן וגבעתיים) ולבנונית אהרוני (המצויה בכורכר ובלס של מישור החוף). בנוסף, מצוקי כורכר חשובים לעופות המקננים בכוכים (כוס, בז מצוי, שרקרק מצוי ואחרים) המשתמשים לעתים בקירות במחצבות נטושות.
באופן היסטורי, רכסי הכורכר לא היו בשימוש חקלאי נרחב, אך שימשו לבניית ערים ומצודות (בהיותם נקודות גבוהות בנוף). הכורכר שימש כאבן בניין לאורך מישור החוף וברכסי כורכר רבים ניתן לראות סימנים לחציבה שהתקיימה בעבר. הצומח הטבעי של רכסי הכורכר שמור יותר מהצומח של החמרה והקרקעות הכבדות. בתות עם חברות של קורנית מקורקפת, סירה קוצנית ושברק מצוי עדיין שכיחות על כורכר, והן עשירות בגיאופיטים ומיני צומח עשבוני. גריגות של קידה שעירה ורותם המדבר נוטות להתפתח איפה שהרעייה אינה כבדה. חורש של חרוב מצוי ואלת המסטיק הוא חברת הקלימקס (השיא) בכורכר, והוא מצוי כיום במפוזר בשרון. חרובים ואלות בודדים, בשרון ובצפון פלשת, מרמזים על תפוצה רחבה יותר של נוף זה בעבר.
כיום, חלק גדול מרכסי הכורכר מאויים על-ידי בנייה עירונית, במיוחד באזור החופי. בין הערים הבנויות על גבעות כורכר ניתן למצוא את יפו, עכו, גבעתיים ואחרות.
בתמונה: צוק כורכר במחצבה נטושה. ניתן לראות בבירור שכבות סלע אופייניות ומחילות קינון של עופות. ראשון לציון, 3.2015
סוגי סלע אחרים
בעוד הכורכר, סלע הנוצר בתנאים יובשניים, הוא סוג הסלע העיקרי במישור החוף, קיימים באזור סלעים מסוגים נוספים, המתפתחים בנוכחות מים.
הטופה (Tufa) היא סלע גירני בעל שכבות דקות אופייניות, הנוצר מהשקעת סידן-פחמתי על גדות נחלים ומעיינות. סלע זה מצטבר על משטחים החשופים למים זורמים: סלעים, שורשים, שרכים וכו'. הצטברותו מהירה והוא שומר על הצורה של החפצים עליהם הצטבר. ניתן לראות טופה בחלק מנחלי החוף.
סלעי-החוף (beach rock) נוצרים, כמובן, בחוף הים, לעתים על מצע כורכר. הסידן הפחמתי מושקע לא על-ידי המים עצמם, אלא על-ידי אצות ומיקרו-אורגניזמים. ניתן להבדיל את סלעי-החוף מסלעי כורכר הודות לכך שהראשונים מכילים קונכיות וצדפים, המשולבים במרקם הסלע.
במקומות מעטים במישור החוף ניתן למצוא סלעי משקע עתיקים: גיר, קירטון ודולומיט. בשונה משאר סוגי הסלע במישור החוף, אשר ממשיכים להיווצר גם היום, סלעי המשקע העתיקים הם בני עשרות ולפעמים מאות מיליוני שנים ומקום היווצרותם הוא קרקעית האוקיינוס הקדום, בו נכללה ישראל. חלקים אחרים של הארץ (יהודה, שומרון, הכרמל, הגליל ורוב הנגב) בנויים מסלעים אלה, אך במישור החוף הם לרוב קבורים תחת שכבה עבה של קרקע וסלעים צעירים. הם נחשפים במספר נקודות במזרח מישור החוף, שם שכבת הקרקע המכסה אותם דקה יותר. בנוסף, סלעים אלה מצויים על-פני השטח בחופי חיפה, שם הכרמל קוטע את מישור החוף וההרים מגיעים ישירות עד הים.
סלע חוף, בו ניתן לראות קונכיות משולבות. תל-אביב, 5.2017 | סלעי חוף. בית-ינאי, 12.2016 |
---|---|
טופה בנחל שורק, 7.2015 | שכבות מתחלפות של חמרה וכורכר, מצביעות כנראה על שינויים מחזוריים בסביבת היווצרות הקרקעות. בית-ינאי, 12.2016 |
קרקע חמרה חולית בעלת שיכוב מפותח. שכבה חומה דקיקה, מתחתיה שכבה כתומה ובתחתית חול צהוב. בחתך ניתן לראות רכס כורכר קבור. באר-יעקב, 9.2013 | תצורות כורכר מעניינות שעוצבו על-ידי הרוח. בית-ינאי, 11.2016 |
מצוק כורכר בדרום תל-אביב. 2.2017 |