top of page

עטלף-פירות מצוי (Rousettus aegyptiacus)

בישראל ידועים 31 מינים של עטלפים - כשליש ממיני יונקי הבר בישראל. במישור החוף לבדו תועדו 17 מינים. מתוך אלה, 16 הם יונקים זעירים, נחבאים, האוכלים חרקים, בעוד מין אחד הוא גדול יחסית, בולט לעין וניזון מצמחים בלבד. זהו עטלף-הפירות המצוי.

מין זה שייך למשפחת עטלפי-הפירות, הנפוצה באזורים הטרופיים הסוב-טרופיים של אפריקה, אסיה ואוסטרליה. ישראל נמצאת קרוב לגבול הצפוני של תפוצתה העולמית של משפחה זו. המין הקיים בישראל הוא בעל תפוצה עולמית רחבה: בחלקים שונים של אפריקה והמזרח התיכון.

זהו מין מרשים, עם מוטת כנפיים של כ-60 סנטימטר. הראש בעל אוזניים קטנות ועיניים גדולות ומזכיר ראש של למור. לא מפתיע לגלות שראייתו טובה ומשמשת אותו לא פחות מחוש השמיעה והריח בהתמצאותו במרחב. אף כי מרבית מיני עטלפי-הפירות לא מתמצאים בעזרת הד (אקולוקציה), עטלף-הפירות המצוי משמיע בלשונו צלילים העוזרים לו להתמצא, בעיקר בחללים סגורים. צלילים אלה נמצאים בטווח השמיעה האנושי. בנוסף אליהם משמיע עטלף-הפירות מגוון קולות המשמשים לתקשורת בין הפרטים.

עטלף זה אינו בררן בבחירת מקום לינה. מושבות של עטלפים מצויות אמנם במערות, אך גם בחורבות, בבארות, במנהרות ניקוז ובחניונים תת-קרקעיים. ניתן לאתר מושבות אלה הודות לציוצים הרמים של בני המושבה, ולריח הלשלשת הכבד המאפיין מושבה כזאת. לא אחת מצאתי עטלפים הישנים בקבוצות מצדו התחתון של המכסה המשמש לכניסה למערכת הניקוז. מקום לינה אחד יכול להכיל פרטים בודדים, אך לעתים נדירות ניתן למצוא מושבות של אלפי פרטים בבתי-גידול מתאימים. עטלפים החיים בעיר אינם חששניים ולעתים לנים במקומות בהם מתקיימת פעילות של אנשים לאורך היום. באביב ובסתיו ניתן לפעמים להבחין בגורי עטלפים. גורים קטנים נישאים על-ידי האם, בעוד גורים גדולים יותר מושארים בנקודת הלינה, עד הגיעם לגיל חודשיים, בו הם מתחילים לעוף. כיאה למין טרופי, עטלפי-הפירות פעילים כל השנה. פעילות המין לילית, כשל כל העטלפים בישראל, כאשר עם יציאתם מהמערה הם לרוב מתבייתים על עץ בו ניזונו בלילה הקודם. 

תזונתו של מין זה מורכבת כמעט לחלוטין מפירות: שקמה, תאנה ופיקוסים אחרים, חרובים, פירות דקל דוגמת תמרים ופירות נוספים. אכילת חלקי צמחים אחרים, דוגמת פרחים, היא נדירה יותר. בשונה מיונקים אוכלי-צמחים אחרים, שיני עטלף-הפירות הן חדות, כמו שיני טורף. צורה זו מאפשרת לו לאחוז בפרי בעת תעופה ובהיותו תלוי על ענף. עם זאת, פירות רבים נופלים בזמן הובלתם לנקודת אכילה, או בזמן האכילה, מה שמסייע להפצת הזרעים. תזונת עטלף-הפירות והשפע הגדול שלו סמוך לישובי אדם הפכה אותו למזיק של מטעים, ועד לאחרונה הוא היה אחד היונקים המעטים שאינם מוגנים לפי חוק (הוא מוגן מאז 2018). כיום נהוג לקטוף פירות לפני הבשלתם, מה שמקטין משמעותית את הנזק הנגרם מעטלפים. בתחומי העיר גורמים עטלפים אלה נזק אסתטי, בלכלכם מבנים ומכוניות בלשלשת. בדומה לעופות, לעטלפים אין חלחולת (rectum), האחראית לאגירת צואה. מסיבה זו, יכולתם "להתאפק" היא מוגבלת, והצואה נפלטת עם הגעתה לסוף המעי. ערי מישור החוף מהוות בית-גידול טוב לעטלפים אלה, שכן נטועים בהן עצים רבים, לעתים ממוצא טרופי, להם פירות עסיסיים. למעשה, מאז ההתחלה של נטיעת עצים טרופיים בערי ישראל ונטיעה נרחבת של מטעי פרי, אוכלוסיית עטלפי-הפירות של ישראל עלתה במאות אחוזים.

Bat

עטלף-פירות ניזון מפירות פיקוס השדרות. באר-יעקב, 6.2010

52016birkat_hanun

מושבה צפופה של עטלפי-פירות על תקרתו של מבנה עתיק. ברכת חנון, 5.2016

עטלף פירות ממריא ממקום מושבו בפיר ביוב

נס-ציונה, 5.2004

עטלף פירות אוכל מנגו

כפר-סבא, 9.2019

עטלפון לבן-שוליים, אשף מצוי ועטלף פירות

איור מתוך מדריך ארצות-החמרה לסיורי לילה

82019dizengoff

מושבה באחד מחניוני דיזנגוף סנטר, תל-אביב. 8.2019

22014azur

פרט צעיר הלן במקלט נטוש. אזור, 2.2014

82019dizengoff2

עטלף-פירות באחד מחניוני דיזנגוף סנטר. הוא לא נראה מוטרד מכך שבחר לשבת באורו של זרקור. תל-אביב, 8.2019

52010hadera

מושבת עטלפים בחלל שמתחת לגשר על נחל חדרה. ניתן לראות את הלשלשת על הקירות. 5.2010

הערב ב"מדריך ארצות החמרה לסיורי לילה": עטלפון לבן-שוליים (Pipistrellus kuhlii), אשף מצוי (Tadarida teniotis) ועטלף פירות (Rousettus aegyptiacus).

אני, שהתקנתי פוחלץ \ מעורו של עטלף פירות;
שטיילתי תחת ראשל"צ \ וזחלתי בתוך צינורות;
אני, שחבשתי חמור \ וגידלתי כמה קרפדות;
לא מסוגל לפתור \ משוואה לחמש יחידות.
- א. ארמיאץ', 2003

מצאתי את הפגר הטרי שלו ביציאה מבית-הספר. חזרתי מאוחר יותר לקחת אותו ובאותו ערב, שהיה ערב שבת, סגרתי את דלת חדרי ופחלצתי אותו. ממש כמו ש"חובב הטבע" של דארל הבטיח, פשיטת העור הייתה קלה. העור היה מחובר לגוף רק בקצות הגפיים ובראש. את השאר הוצאתי דרך חתך בגחון, כאילו פשטתי סרבל. מאוחר יותר באותה שנה אתנסה בעור של ביצנית, ואגלה שהוא עדין בהרבה ומחובר לגוף באלף מקומות. העטלף הגדול בהחלט היה מקום טוב למתחילים.

מילאתי את הגוף בצמר גפן, יישרתי אותו בחוט נחושת ותפרתי את הפתח. הצבתי אותו בתנוחת שינה ותליתי בתחתית בארון. למה בתחתית? כי שאר החדר שלי עוד היה מוזיאון ימי בעת ההיא, וכל הרכש היבשתי היה צריך להיות במיקומים לא בולטים. הפוחלץ היה תלוי אצלי במשך שנה, עד שהיה בלתי ניתן לזיהוי, מידיהם של חרקים. זרקתי אותו, אבל לעטלף הפירות שפחלצתי בכיתה ט' עדיין היה חלק חשוב באישיות הססגונית בה התהדרתי שלוש שנים מאוחר יותר, בעת כתיבת השיר המצוטט מעלה.

עטלפי פירות מופיעים יותר מפעם בשיר ההוא, כי גם פגשתי אותם כשזחלתי בתוך צינורות. הצינורות היו מנהרות הניקוז של נס-ציונה, אותן חקרנו עם חברים. חלקן הכילו מושבות קטנות של עטלפים, שאהבו ללון בפירים של מכסי הביוב, ישירות מתחת לרגלי העוברים-ושבים. זה אחד מסודות ההצלחה של עטלף הפירות שלנו. הוא חי בכל מקום חשוך. ראיתי מושבות במערות טבעיות, בחניונים תת-קרקעיים, במנהרות, בחורבות ובבארות (כולל הבאר ב"פרדס הרצל" המפורסם של באר יעקב). גודלם וצורת ראשם מונעים בלבול עם עטלפים אחרים בארץ.

העטלפון לבן-השוליים יותר קשה לזיהוי, אך זהו עטלף החרקים הנפוץ במישור-החוף, וגם הקטן ביותר. הוא גם היחיד בין עטלפי החרקים שלנו שלא מקנן במערות, אלא בחללים קטנים. לפיכך, שהוא המין היחיד שמקנן בתיבות העטלפים שמתקינים בפארקים בגוש-דן. מקום קינון מעניין שראיתי הוא חורי הפגזים בחורבת חסן סלמה בבאר-יעקב. כאשר יגיעו סופסוף לשמר אתר מורשת זה, חשוב לזכור להותיר את החורים במקומם - ולא רק עבור ערכם ההיסטורי.

האשף המצוי הוא העטלף השלישי הכי נפוץ במישור-החוף, והוא גם מהקלים לגילוי, שכן הסונר שלו נשמע לאוזן האנושית, בדמות צפצוף גבוה, כמו צליל של טלוויזיה מושתקת בלילה. אם עטלף הפירות הוא מין של רחובות וביבים, והעטלפון נפוץ בטבע ובפארקים, את האשף הכי כדאי לפגוש בשדה, גם עקב כך ששם שורץ מזונו, ובנוסף בגלל השקט, המקל על איתורו.

מי שמגיע לסיורים עם גלאי עטלפים יכול לקלוט גם קריאות אולטראסוניות ולזהות מינים נוספים, אך עבור החובב המתחיל, זוהי החבילה הבסיסית: שלושת העטלפים שהכי סביר לפגוש (ולזהות).

***

מה גיליתי כשציירתי:

אני לא חושב שציירתי עטלפים מאז שהמצאתי את עטלפי האי הדמיוני "אגע" בגיל 12. אני עדיין זוכר את שמותיהם בשפה הגושלנדית שפיתחתי. היה מוזר לחזור לעטלפים אחרי כל הזמן הזה.

גיליתי כמה שונה גופו הגדול של עטלף הפירות מגופיהם הקטנים של עטלפי החרקים. הראשון נראה כמו יונק נורמלי עם כנפיים, בעוד האחרים הם כמו דבורים משונות, גוציות ופרוותיות. גם הראשים של העטלפים כה מוזרים. לכן מדענים רבים חשבו שעטלפי הפירות והחרקים התפתחו בנפרד. מעדויות מולקולריות - זה לא נכון.

שכחתי שלעטלף הפירות כמעט אין זנב.

צפיתי את הצפיר (החלק המוזר באמצע האוזן) של העטלפון, אבל אונות האוזן המשונות של האשף הן חדשות לי. מעניין היה גם לגלות שלעטלפים ככלל יש נחיריים צינוריים הפונים לצדדים, כמו לקופי העולם החדש. זה מזכיר כמובן את זה שבעבר החשיבו את העטלפים לקרובים שלנו, הפרימטים.

ואתם יודעים מה? אני עדיין לא יכול לפתור את המשוואה ההיא.

bottom of page